Cuvantul endodontie provine din limba greaca si s-a format prin alaturarea a doua cuvinte, endo ( in interiorul) si odons (dinte)! Endodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul pulpei dentare
Pulpa dentara sau continutul camerei pulpare este reprezentata de tesuturile moi din interiorul dintelui (artere, vene, terminatii nervoase si tesut conjunctiv). Tesutul nervos din interiorul dintelui nu este de o importanta vitala pentru sanatatea, longevitatea si functionalitatea dintelui. Functia sa principala este aceea senzoriala. Absenta nervului din interiorul dintelui nu va afecta functionalitatea dintelui respectiv pe arcada, el putand fi foarte bine tratat odontal (prin obturatii) sau protetic.
De ce am nevoie de un tratament de canal?
In cele mai multe cazuri tratamentul endodontic este necesar ca urmare a trei mari motive:
- infectarea pulpei dentare prin caria dentara, ea penetrand tesuturile dure dentare pana in apropierea camerei pulpare.
- traumatismul dentar: fractura dentara, lucrari protetice sau odontale necorespunzatoare.
- din motive terapeutice: de multe ori datorita migrarilor dentare, pentru a folosi dintii respectivi ca stalpi intr-o lucrare protetica este nevoie de o slefuire intempestiva a tesuturilor dentare, slefuire care duce la deschiderea camerei pulpare si implicit la tratamentul endodontic.
De multe ori cand pulpa dentara are o suferinta incipienta si nu este inca infectata( durerile dentare apar atunci cand bem lichide calde sau reci, mancam inghetata sau mancare foarte fierbinte), medicul poate incerca un tratament dentar numit coafaj dentar din dorinta de a pastra vitalitatea dintelui dumneavoastra. Daca acest tratament esueaza atunci vom fi nevoiti sa efectuam un tratament endodontic pentru a inlatura durerea.
A avea un dinte tratat endodontic nu inseamna ca acest dinte va fi extras in urmatorii ani, asa cum multe persoane afirma. Motivul pentru care realizam un tratament endodontic corect este tocmai pastrarea acestui dinte pe arcada cat mai mult timp. Intr-adevar, daca motivul tratamentului endodontic este o carie foarte profunda care a distrus in mare parte coroana dintelui vom fi nevoiti sa il reconstituim printr-un pivot din fibra de sticla de exemplu, refacand astfel coroana dintelui si facand posibila restaurarea lui prin diferite metode protetice. Daca toate aceste tratamente sunt facute corect si aveti o igiena dentara foarte buna, dintele dumneavoastra ar putea ramane pe arcada pentru tot restul vietii.
Tratamentul antibiotic functioneaza? Nu!
Infectia din interiorul dintelui nu raspunde la tratamentul antibiotic deoarece dintele (structurile sale dure) restrictioneaza cantitatea de sange care ajunge in zona si deci, cantitatea de antibiotic. Astfel, antibioticele nu ajung in cantitate suficienta in zona infectata si nu pot actiona. Deasemenea, tot datorita fluxului sanguin scazut din zona pulpei dentare, si capacitatea de autoreparare a acesteia este atenuata.
Asigurarea celor mai bune materiale de amprenta – polieteri- pentru tratamente de estetica dentara si protetica pentru cele mai pretentioase zambete.